Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να τεκνοποιήσει, με τακτικές σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις επί τουλάχιστον έναν χρόνο, τότε θεωρείται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Παλαιότερα, η υπογονιμότητα θεωρούταν αποκλειστικά μια πάθηση που έπληττε τις γυναίκες. Οι νέες ιατρικές μελέτες καταρρίπτουν της παλαιικές αυτές πεποιθήσεις, αποδεικνύοντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό αδυναμίας σύλληψης οφείλεται σε ανδρική υπογονιμότητα.
Οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι στις ανεπτυγμένες χώρες το 15% των ζευγαριών που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν, παρουσιάζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Μεταξύ αυτών των ζευγαριών, στο 20% το πρόβλημα εντοπίζεται στον άντρα, 40% στη γυναίκα, 25% και στους δύο, ενώ περίπου στο 15% δεν εντοπίζεται σαφής αιτιολογία σε κανέναν από τους δυο.
Τι είναι η ανδρική υπογονιμότητα;
Η ανδρική υπογονιμότητα αποτελεί ένα σύνολο παθολογιών, το οποίο αφορά την ορθή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα. Πρόκειται για ένα περίπλοκο σύνολο λεπτών και ευαίσθητων οργάνων, τα οποία λειτουργούν βάση ορμονών. Κύριος ρόλος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος είναι η διατήρηση της σωστής υγείας των σπερματοζωαρίων. Αυτή κρίνεται με βάση τους ακόλουθους τρεις παράγοντες:
- Τον αριθμό των σπερματοζωαρίων
- Τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων
- Την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων
Η υπογονιμότητα είναι πρωτοπαθής, όταν ποτέ στο παρελθόν δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη ή δευτεροπαθής, όταν έχει υπάρξει σύλληψη.
Ανδρική Υπογονιμότητα: Αίτια
Οι αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας είναι πολυάριθμες, και μπορούν να χαρακτηριστούν τόσο αναστρέψιμες όσο και μη αναστρέψιμες. Ταυτόχρονα, οι αιτίες ανδρικής στειρότητας διακρίνονται σε αναγνωρίσιμες και μη αναγνωρίσιμες. Μερικές αναγνωρίσιμες αιτίες υπογονιμότητας είναι οι παρακάτω:
- Κιρσοκήλη: Αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες, καθώς επηρεάζει το σπέρμα περίπου στο 35% των υπογόνιμων αντρών. Πρόκειται για διόγκωση του φλεβικού δικτύου του όρχεως, η οποία προκαλεί ελάττωση του αριθμού, της κινητικότητας, αλλά και της μορφολογίας των σπερματοζωαρίων. Η αντιμετώπιση της κιρσοκήλης, η οποία είναι η μικροχειρουργική απολίνωση των διατεταμένων φλεβών, μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να διορθώσει το πρόβλημα.
- Ορμονικές διαταραχές: Ανωμαλίες που παρατηρούνται στις ορμόνες που ελέγχουν την παραγωγή σπέρματος ( FSH, LH, PRL, TSH, testoterone) μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα του άνδρα. Η διόρθωσή τους μπορεί να βελτιώσει επιτυχώς τις παραμέτρους του σπέρματος.
- Γενετικές ανωμαλίες: Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες και οι μεταλλάξεις σε διάφορα γονίδια αποτελούν ένα λιγότερο συχνό αίτιο υπογονιμότητας, που τις περισσότερες φορές είναι και μη αντιμετωπίσιμο.
- Άλλες νόσοι: Φλεγμονές του προστάτη και των όρχεων, ανατομικές ανωμαλίες του πέους και ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελούν αναστρέψιμες αιτίες υπογονιμότητας, είτε με φαρμακευτική, είτε με χειρουργική θεραπεία.
- Τρόπος ζωής: Μία ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν το κάπνισμα και το αλκοόλ, συνήθειες τοξικότατες για τον όρχη και την παραγωγή ποιοτικού σπέρματος. Η ελάττωση και ακόμα καλύτερα η διακοπή αυτών, μπορούν να επαναφέρουν το δυναμικό γονιμότητας του άντρα, χωρίς άλλη ιατρική παρέμβαση.
Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι σε ένα ποσοστό της τάξεως του 30-40% των υπογόνιμων ζευγαριών δεν ανευρίσκεται κάποια συγκεκριμένη αιτία υπογονιμότητας. Στην περίπτωση αυτή γίνεται λόγος για ανεξήγητη (ιδιοπαθή) υπογονιμότητα. Ο ιατρός θα κατευθύνει το ζευγάρι σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ποια συμπτώματα παρουσιάζει;
Ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών ανδρικής υπογονιμότητας εμφανίζεται ασυμπτωματικό στους ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι δεν παρουσιάζει κάποια χαρακτηριστική ένδειξη, και ο ασθενής αντιλαμβάνεται την ύπαρξη υπογονιμότητας όταν ξεκινά την προσπάθεια σύλληψης. Εάν η υπογονιμότητα δημιουργήσει συμπτώματα, αυτά είναι ανάλογα της πάθησης η οποία την προκαλεί. Συνοπτικά, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι τα παρακάτω:
- Πόνος στην περιοχή των όρχεων
- Δυσκολία διατήρησης της στύσης
- Διαταραχές στο μέγεθος και τη σύσταση των όρχεων
- Εξόγκωμα ή οίδημα στην περιοχή των όρχεων
- Χαμηλή σεξουαλική επιθυμία
Πέραν των παραπάνω, εξετάσεις για προβλήματα γονιμότητας οφείλουν να πραγματοποιήσουν και όσοι ασθενείς έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην περιοχή του αναπαραγωγικού συστήματος.
Διάγνωση
Όταν το ζευγάρι προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα για μια επιτυχή κύηση, ο εξειδικευμένος γιατρός θα ζητήσει μια σειρά από εξετάσεις. Είναι πολύ σημαντικό και οι δύο να κάνουν έλεγχο/αξιολόγηση, καθώς η υπογονιμότητα αποτελεί πρόβλημα του ζεύγους.
Όσον αφορά τον άνδρα, ένα καλό ιστορικό, μαζί με μία κλινική εξέταση και ένα σπερμοδιάγραμμα, για την εκτίμηση του αριθμού, της κινητικότητας και της μορφολογίας των σπερματοζωαρίων, είναι απαραίτητα για μια πρώτη εκτίμηση του προβλήματος. Το triplex οσχέου, ο ορμονικός και γενετικός έλεγχος και σε κάποιες περιπτώσεις η βιοψία του όρχεως θα ολοκληρώσουν τη διαγνωστική προσέγγιση.
Ανδρική Υπογονιμότητα: Θεραπεία & Αντιμετώπιση
Η θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας είναι ανάλογη της αιτίας η οποία την προκαλεί Υπάρχουν πολυάριθμες, τόσο συντηρητικές όσο και επεμβατικές, μέθοδοι αντιμετώπισης της στειρότητας, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς αυτό που επιθυμούν. Οι περισσότερες από αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ουρολογικό ιατρείο, όπως η χειρουργική της κιρσοκήλης και η βιοψία των όρχεων. Υπάρχουν λύσεις για κάθε περίπτωση υπογονιμότητας που ενδέχεται να αντιμετωπίζει ο ασθενής.
Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Δρ. Ιωάννης Γαλανάκης διαθέτει εκτεταμένη εξειδίκευση στη Ρομποτική και Λαπαροσκοπική Ουρολογία στην Ιταλία υπό την διεύθυνση του Pr. Guglielmo Breda, του πρωτοπόρου στη λαπαροσκοπική νεφρεκτομή στην Ευρώπη. Μετεκπαιδεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στη Λαπαροσκοπική Ουρολογία, Ενδοουρολογία & Ανδρολογία στη μεγαλύτερη Ουρολογική Κλινική της Μ. Βρετανίας. Διατελεί Αν. Διευθυντής στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, καθώς και Διευθυντής στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την ανδρική υπογονιμότητα, μπορείτε να επικοινωνήσετεμαζί του.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα παρακάτω Links: