Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο του ουροποιητικού και ευθύνεται για 2.6% των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες και το 1.4% στις γυναίκες. Το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους πιο αποδεδειγμένους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως αφού υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 25-60% των περιπτώσεων εμφάνισης του νοσήματος.

Η ανώδυνη μακροσκοπική αιματουρία, η εμφάνιση αίματος δηλαδή κατά την ούρηση χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα, αποτελεί το κύριο σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος, η κυτταρολογική ούρων και, τέλος, ο κυστεοσκοπικός έλεγχος αποτελούν απαραίτητα διαγνωστικά εργαλεία.

Μπορεί, αδρά, να χωριστεί σε 2 μεγάλες κατηγορίες.

Τον επιφανειακό καρκίνο και το διηθητικό καρκίνο. Ο επιφανειακός, ο οποίος αναφέρεται (λανθασμένα) και ως θήλωμα της ουροδόχου κύστης, δε δίνει μεταστάσεις αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει διηθητικός. Αντιμετωπίζεται με διουρηθρική εκτομή, ωστόσο χρήζει τακτικής παρακολούθησης λόγω του πολύ υψηλού ποσοστού υποτροπής.

Ο διηθητικός καρκίνος της κύστης είναι επικίνδυνος και μπορεί να δώσει μεταστάσεις. Αντιμετωπίζεται με ολική αφαίρεση της κύστης (ριζική κυστεκτομή). Τα ούρα μετά την επέμβαση είτε συλλέγονται σε σακουλάκι σε μόνιμη στομία στην κοιλιά είτε δημιουργείται νέα κύστη (από τμήμα εντέρου) και ο ασθενής μπορεί να ουρεί κανονικά.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα παρακάτω Links: