Ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας στην εποχή μας είναι η γυναικεία ακράτεια ούρων, με συχνότητα που ξεπερνά το 50% στις γυναίκες άνω των 60 ετών. Παρουσιάζεται, όμως, συχνά και σε πολύ νεότερες. Δεν αναζητούν όμως όλες ιατρική βοήθεια είτε γιατί το θεωρούν φυσικό επακόλουθο της ηλικίας είτε γιατί αποτελεί, ακόμη και στις μέρες μας, θέμα ταμπού!
Ακράτεια ούρων, λοιπόν, είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία, αντίθετα με τη βούληση του ατόμου, υπάρχει απώλεια ούρων από την ουρήθρα, είτε συνεχόμενα είτε με διακοπές. Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη ακράτειας:
- Ακράτεια ούρων από προσπάθεια (stress incontinence), όταν η ακράτεια εκδηλώνεται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, δηλαδή στον βήχα, στο φτέρνισμα, στο γέλιο, στην άρση βάρους, στη σεξουαλική επαφή και στην άσκηση
- Επιτακτική ακράτεια (urge incontinence), όταν η ακράτεια εκδηλώνεται με ξαφνική και έντονη τάση για ούρηση. Η γυναίκα παραπονείται χαρακτηριστικά ότι θέλει τόσο έντονα να ουρήσει, ώστε δεν «προλαβαίνει» να φθάσει στην τουαλέτα και «της φεύγουν»
- Μεικτή ακράτεια (mixed incontinence), όταν συνυπάρχουν και τα δύο προηγούμενα είδη ακράτειας
- Ακράτεια από υπερχείλιση (overflow incontinence), όταν η ουροδόχος κύστη υπερπληρώνεται από ούρα, τα οποία «ξεχειλίζουν» (σε οξεία ή χρόνια επίσχεση ούρων)
Αντιμετώπιση
Η γυναικεία ακράτεια των ούρων πλέον αντιμετωπίζεται καλύτερα από ποτέ.
Ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της ακράτειας, υπάρχουν οι ακόλουθες θεραπείες:
- Θεραπείες συμπεριφοράς
- Φυσικοθεραπείες
- Φαρμακευτική αγωγή – Προτείνεται μόνο για την επιτακτική ακράτεια. Για την ακράτεια από προσπάθεια υπάρχουν κάποια φάρμακα, που, ωστόσο, προτείνονται μόνο ως προσωρινή ανακούφιση μέχρι την οριστική χειρουργική αντιμετώπιση.
- Βιοανάδραση
- Ενδοκυστικές ενέσεις αλλαντικής τοξίνης (Bottox)
- Χειρουργικές επεμβάσεις –Δεν προτείνονται στην επιτακτική ακράτεια, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις. Η ακράτεια από προσπάθεια, αντίθετα, αντιμετωπίζεται επιτυχώς με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως είναι οι ταινίες ελεύθερης τάσης, οι οποίες τοποθετούνται διακολπικά κάτω από τη μεσότητα της ουρήθρας, προσφέροντάς της στήριγμα (σαν αιώρα) (εικ.1). Η επέμβαση διαρκεί ελάχιστα λεπτά, υπό γενική ή περιοχική αναισθησία, ενώ η παραμονή στο νοσοκομείο είναι ολιγόωρη. Τα δε ποσοστά επιτυχίας, άνω του 90% και με πολύ μικρή νοσηρότητα!
Ταινία Ακράτειας Ούρων